Seitan je čistá pšeničná bílkovina neboli lepek, sám o sobě je velmi lehce stravitelný, doporučuje se však ho nekonzumovat se zbytečnými škroby - proto je lepek např. v mouce problematický, protože se zde právě vyskytuje se škroby. Ideální je tedy seitan konzumovat pouze se zeleninovou přílohou (podobně se doporučuje jíst i maso se zeleninou místo např. brambor). Pokud si však dáte čas od času seitan s přílohou např. s bramborem, nic vážného se jistě nestane, vyhnula bych se však těstovinám.
Seitan se dá se upravit na mnoho způsobů, v tomto receptu si však ukážeme základní přípravu seitanu z pšeničného lepku. Ten pak můžete dále upravovat - nakrájet na nudličky či plátky, marinovat ve směsi sójové omáčky, oleje a česneku, grilovat, péct nebo obalovat a smažit.
PORCE: 8
Ingredience:
- 1 hrnek pšeničného lepku (200g)
- 1/3 hrnku lahůdkového droždí (40g)
- lžička sušené cibule
- lžička sušeného česneku
- 2 lžíce sójové omáčky
- necelý hrnek zeleninového vývaru nebo voda + půl kostky zeleninového bujónu
Postup:
1) V míse smícháme všechny suché suroviny, poté přidáme dvě lžíce sójové omáčky a směs zalijeme hrnkem zeleninového vývaru (stačí rozmíchat půl kostky zeleninového bujónu v hrnku vody). Vývar přiléváme postupně a mícháme těsto, až bude vše krásně spojené a nikde nebude nic sypkého, vodu už nepřidáváme.
2) Směs necháme půl hodiny odležet. Mezitím přivedeme ve velkém hrnci k varu vodu nebo vývar. Já většinou do vody přidám půl kostky zeleninového bujónu a nějakou zeleninu např. mrkev a košťál od brokolice, který mám k tomuto účelu v mrazáku. Použít však můžeme jakoukoli zeleninu např. celer, petržel. Seitan se však dá uvařit i bez zeleniny, v tom případě použijte kostku bujónu celou a vodu ještě dosolte.
3) Uleželé těsto rozkrojíme a uválíme dva válce. Vhodíme je do vroucí vody a vaříme přibližně 50 minut. Poté seitan vyndáme do síta, aby mohla voda okapat - doporučuji seitan po vychladnutí i vyždímat.
4) Z daného množství získáme přibližně 0,7kg seitanu. Seitan se pokaždé povede jinak, někdy je celý pórovitý a měkký, jindy poměrně tuhý. Každému vyhovuje něco jiného, tuhost/pórovitost můžete ovlivnit množstvím vody - čím více vody, tím bude seitan pórovitější.
TIP: Pokud zrovna nevařím na více dní dopředu, vždy si část seitanu zamrazím na pozdější použití. Po rozmrazení se dá upravovat stejně jako ten čerstvý.
Nevíte, kde sehnat pšeničný lepek? Já ho kupuji v e-shopu Paní Dýně! 1kg lepku vyjde na 80Kč a vyrobíte z něj až 3,5kg seitanu!
Žádné komentáře:
Okomentovat