If we could live happy and healthy lives without harming others... why wouldn´t we?

pondělí 15. února 2016

Čočková sekaná se žampiony a tempehem


Tento recept je jeden z mých nejoblíbenějších, každý si ho může uzpůsobit podle svého, základem je vždy čočka a žampiony (nebo jiné houby). Já nejčastěji přidávám tempeh nebo nějakou obilovinu (např. vařené žito nebo rýži). Pokud přidáte nasekané vlašské ořechy, pozvednete sekanou na úplně jinou úroveň!

PORCE: 6
Ingredience:

  • 400g čočky
  • 250g žampionů
  • 1 balení tempehu (nejlépe marinovaný nebo uzený)
  • 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 4 lžíce lněných semínek
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • bylinky čerstvé nebo bylinkové pesto nejlépe tymián, petržel
  • dle chuti sůl, pepř, chilli
  • řepkový olej 

Postup:

1) Čočku propláchneme a necháme ji ve vodě cca 2 hodiny (nemusí nutně být), dále ji v ČERSTVÉ vodě vaříme 40 minut (do změknutí - může být i trochu rozvařená). Na konci vaření můžeme přidat kostku kvalitního bujónu, ale není to nutností
2) Lněné semínko si tyčovým mixérem ve vysoké nádobě rozmixujeme s půl hrnkem vody - vznikne podivně vypadající gel, který dáme do lednice. Gel v receptu supluje úlohu vajec - sekaná se díky lněným semínkům nerozpadne.




3) Zatímco se čočka vaří, nasekáme na jemno cibulku a osmažíme na troše řepkového oleje, přihodíme utřený česnek, přidáme nakrájené žampiony a tempeh nakrájený na kostičky.. stále mícháme dokud houby nepustí šťávu a všechno to nezačne krásně vonět, přidáme bylinky.
4) Uvařenou čočku scedíme - přebytečnou vodu si můžeme nechat na polévku. Přendáme do velké mísy. Přidáme gel z lněných semínek a směs s žampiony a tempehem.
5) Ve vysoké nádobě si rozmixujeme ovesné vločky na mouku (lepší by samozřejmě byl mlýnek) a přidáme do směsi - můžeme přidat více než půl hrnku - pro docílení správné konzistence. Pořádně promícháme a okořeníme dle chuti.
6) Směsí naplníme formu srnčí hřbet. Pokud máme směsi mnoho, můžeme plnit i další menší formy.
7) Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C přibližně 40 minut - průběžně kontrolujeme špejlí. Po vyndání necháme chvíli vychladnout, snadno vyklopíme.


PS: Sekanou je lepší krájet až když je opravdu vychladlá, jinak má tendenci se rozpadat.
TIP: přidejte opražená slunečnicová semínka

Podáváme např. s bramborovou kaší (brambory + 1/2 hrnku rostlinného mléka + 2 lžíce olivového oleje + sůl)

Žádné komentáře:

Okomentovat