If we could live happy and healthy lives without harming others... why wouldn´t we?

úterý 16. února 2016

Domácí margarín

Na českém trhu je těžké najít veganskou náhradu másla. Většina margarínů (ne-li všechny) obsahuje palmový tuk, kvůli kterému dochází k masivnímu vypalování indonéských pralesů. Navíc margaríny obsahují nezdravé ztužené tuky. 
Naštěstí si ale vynikající rostlinné máslo můžete vyrobit i doma!



PORCE: 10 a více

Ingredience:

  • 200ml kokosového tuku rozehřátého (např. na topení, v mikrovlnce)
  • 30ml řepkového oleje
  • 30ml olivového oleje
  • 100ml ovesné smetany (=3 lžíce ovesných vloček + voda)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky kurkumy

Další pomůcky: led, velká mísa, uzavíratelná skleněná nádoba

Postup:
1) Nejprve si uděláme ovesnou smetanu - ve vyšší nádobě na mixování smícháme 3 lžíce ovesných vloček se 150 ml teplé vody a necháme 10 minut odstát. Poté pár minut mixujeme. Vznikne dám celkem hustá kašička, kterou musíme přecedit. Mě se osvědčilo cezení přes sítko, kdy si pomáhám lžičkou, kterou kroužím a tlačím na sítko. Jde to pomalu, ale nakonec nám vznikne přibližně 100 ml hustého smetanového krému.



2) Smetanu přelijeme do vyšší mixovací nádoby a přidáme 200 ml rozehřátého kokosového oleje a 60 ml tekutého oleje (používám půl na půl řepkový a olivový olej, můžete ale použít i jiný, např. lněný). Osolíme a obarvíme kurkumou. Pořádně promixujeme aby se všechny složky spojily.



3) Do velké mísy dáme led a trochu vody. Do vody pak ponoříme SKLENĚNOU uzavíratelnou sklenici.



4) Směs olejů a smetany nalijeme do sklenice a ihned začneme míchat. Máslo se musí rychle zchladit. Mícháme po celou dobu, dokud nezačne směs tuhnout - přestaneme míchat až, když to už opravdu není možné. Sklenici uzavřeme a dáme na půl hodiny do mrazáku. Poté skladujeme v lednici.





Žádné komentáře:

Okomentovat