Naštěstí si ale vynikající rostlinné máslo můžete vyrobit i doma!
PORCE: 10 a více
Ingredience:
- 200ml kokosového tuku rozehřátého (např. na topení, v mikrovlnce)
- 30ml řepkového oleje
- 30ml olivového oleje
- 100ml ovesné smetany (=3 lžíce ovesných vloček + voda)
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky kurkumy
Další pomůcky: led, velká mísa, uzavíratelná skleněná nádoba
Postup:
1) Nejprve si uděláme ovesnou smetanu - ve vyšší nádobě na mixování smícháme 3 lžíce ovesných vloček se 150 ml teplé vody a necháme 10 minut odstát. Poté pár minut mixujeme. Vznikne dám celkem hustá kašička, kterou musíme přecedit. Mě se osvědčilo cezení přes sítko, kdy si pomáhám lžičkou, kterou kroužím a tlačím na sítko. Jde to pomalu, ale nakonec nám vznikne přibližně 100 ml hustého smetanového krému.
2) Smetanu přelijeme do vyšší mixovací nádoby a přidáme 200 ml rozehřátého kokosového oleje a 60 ml tekutého oleje (používám půl na půl řepkový a olivový olej, můžete ale použít i jiný, např. lněný). Osolíme a obarvíme kurkumou. Pořádně promixujeme aby se všechny složky spojily.
3) Do velké mísy dáme led a trochu vody. Do vody pak ponoříme SKLENĚNOU uzavíratelnou sklenici.
4) Směs olejů a smetany nalijeme do sklenice a ihned začneme míchat. Máslo se musí rychle zchladit. Mícháme po celou dobu, dokud nezačne směs tuhnout - přestaneme míchat až, když to už opravdu není možné. Sklenici uzavřeme a dáme na půl hodiny do mrazáku. Poté skladujeme v lednici.
Žádné komentáře:
Okomentovat