Tacos je původem mexické jídlo, které se běžně podává s bramborem a klobásou chorizo. Tu jsem však ve své veganské verzi vyměnila za nutričně bohatý tempeh.
PORCE: 4 (1 porce = 3 tacos)
Ingredience:
- 12ks kukuřičných placek na tacos
- 1 balení tempehu (použila jsem marinovaný)
- 500g brambor
- 1 plechovka červených fazolí
- 2 cibule
- lžíce rajčatového protlaku (nemusí být, pokud máte fazole v rajčatové omáčce)
- 2 lžíce kečupu
- 2 lžičky chilli pasty
- koření: pepř, sůl, sušená česnek (nebo utřený čerstvý), římský kmín, červená paprika sladká i pálivá, oregáno - možno použít oblíbenou směs koření
- řepkový olej nebo kokosový tuk
Postup:
1) Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme. Když jsou měkké - scedíme.
2) Tempeh nakrájíme na kostičky a zprudka osmažíme na troše oleje. Stále mícháme, aby se osmažily všechny strany tempehu, můžeme zasypat oblíbenou směsí koření a promíchat. Já použila mexickou kořenící směs, pokud nemáte, použijte červenou papriku pálivou i sladkou, sušený česnek, oregáno, římský kmín...
3) Ve vysoké pánvi osmažíme na jemno nakrájenou cibulku. Já ji osmažila na troše kokosového oleje, ale postačí i běžný řepkový. Když začíná zlátnout, přihodíme uvařené brambory, přidáme rajčatový protlak (možno použít rozmačkaná rajčata z plechovky), kečup a přibližně 200ml vody - přiléváme postupně, množství vody závisí na tom, zda použijete protlak, rajčata v plechovce či rajčatovou vodu z fazolí. Směs by neměla být tekutá.
4) Přidáme osmažený tempeh a fazole. Promícháme a dokořeníme - solí, pepřem, sušeným česnekem, mexickým či jiným kořením. Ochutnáme a dle chuti přidáme chilli pastu.
5) Směsí plníme kukuřičné placky.
Žádné komentáře:
Okomentovat